Τοπική Ανάπτυξη και Περιβάλλον

Ομιλία Υπευθύνου Κ.Π.Ε. κ. Μπότσαρη Δημήτριου

Κυρίες και Κύριοι
Καλημέρα σας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου σας καλωσορίζει και εύχεται οι εργασίες του συνεδρίου να είναι η αρχή για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ανάπτυξη της περιοχής.


Παρουσίαση του Κ.Π.Ε Μουζακίου


Το Κέντρο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.
Άρχισε τη λειτουργία του το 1996.
Στεγάζεται στη Μαθητική Εστία Μουζακίου και διαθέτει χώρους – αίθουσες και δωμάτια φιλοξενίας τα οποία παραχωρήθηκαν από το Ε.Ι.Ν και διαμορφώθηκαν κατάλληλα.
Υπηρετούμε σ’ αυτό 9 εκπ/κοί. Κύριος σκοπός της λειτουργίας του είναι η περιβαλλοντική εκπ/ση σε μαθητές και εκπ/κούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης, που έρχονται στο Κέντρο μας απ’ όλη την Ελλάδα.
Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε 40 άτομα περίπου για τέσσερις μέρες που υλοποιούν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπ/σης.
Δίνουμε στους μαθητές και εκπ/κούς πληροφορίες – γνώσεις που έχουν σχέση με τα οικοσυστήματα της περιοχής και το περιβάλλον γενικότερα. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε στάσεις και συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον. Έτσι κάθε χρόνο δεχόμαστε περίπου 1000 μαθητές και 250 εκπ/κούς.
Συνεργαζόμαστε με πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς της περιοχής και έχουμε συνδιοργανώσει μέχρι τώρα άλλα δύο συνέδρια.
Επίσης το Κέντρο μας συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και άλλα Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από τις επισκέψεις μελών της Περιβαλλοντικής Ομάδας σ’ αυτά αποκομίσαμε αρκετές εμπειρίες για την Περιβαλλοντική Εκπ/ση και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι δημιουργήθηκε η θέληση να συνδιοργανώσουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση αυτό το συνέδριο.


Σκοπός και οργάνωση του Συνεδρίου


Τον περασμένο Μάιο ορίστηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτα Μακρυγιάννη από το Δήμαρχο και ο Αναπληρωτής υπεύθυνος Μιχαήλ Παπαντώνης από το Κέντρο να γνωστοποιήσουν στους γειτονικούς Δήμους και τους φορείς της περιοχής την πρόθεση για την οργάνωση αυτού του Συνεδρίου. Ζήτησαν από αυτούς να ορίσουν εισηγητές και Θέματα που θα ήθελαν να αναπτύξουν στο Συνέδριο και να απαντήσουν μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα το Κέντρο είχε επαφές τόσο με φορείς του εξωτερικού που έχουν σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών τους. Τους ζητήθηκε να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις δράσεις τους. Προέκυψε έτσι αυτό το πρόγραμμα εισηγήσεων που έχετε στα χέρια σας. Σκοπός του Συνεδρίου είναι:
1. Να εμπνεύσει ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά για αποδοτικότερες δράσεις – ενέργειες.
2. Να κινητοποιήσει επιχειρηματίες – βιοτέχνες – παραγωγούς της περιοχής για βελτίωση ή αλλαγή της παραγωγής τους και επιχείρησής τους.
3. Να φέρει νέους επιχειρηματίες για νέες δράσεις και επιχειρήσεις.


Πρόταση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής


Αγαπητοί φίλοι, ζούμε σε μια περιοχή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καθαρή τόσο μακροσκοπικά όσο και μικροσκοπικά και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.
Οργανωμένες δράσεις προβολής και διαφήμισης τόσο της φυσικής ομορφιάς της περιοχής όσο και των καθαρών προϊόντων της, ταυτόχρονα όμως με δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης ακόμη περισσότερο της καθαρότητας των προϊόντων βοηθούν στην ανάπτυξη της περιοχής. Παράδειγμα τέτοιας δράσης προβολής και διαφήμισης υπάρχει στην περιοχή της Καρδίτσας (κυρίως στη Λίμνη Πλαστήρα). Θα θέλαμε όμως περισσότερες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Χωρίς αυτές οι πρώτες μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτέλεσμα.
Ο οικοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει για την περιοχή μας πόλο ανάπτυξης. Χρειάζονται όμως γι’ αυτό ΝΕΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ. Τι εννοώ:
Οι φυσικές ομορφιές ενός τόπου, αξιοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες αποδοτικότερα και καλύτερα απ’ ότι σήμερα. Οι τοπικές κοινωνίες σε αγαστή συνεργασία με το ιερατείο της εποχής δημιουργούσαν έργα σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον που ξεπερνούσαν όχι μόνο την εποχή δημιουργίας τους (ήταν διαχρονικά, είχαν μέλλον) αλλά και την περιοχή τους (ήταν οικουμενικά).
Παραδείγματα: Δελφοί, Ολυμπία, Δωδώνη, Δίον. Αυτά τα δημιουργήματα άξια θαυμασμού σήμερα ήταν όχι μόνο πόλοι οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής αλλά και πολιτιστικά κέντρα. Γεννούσαν πολιτισμό. Γίνονται σήμερα τέτοια δημιουργήματα; Ίσως πολύ λίγα νομίζω.
Σας καταθέτω περιληπτικά και χωρίς λεπτομέρειες μια τέτοια πρόταση δημιουργίας: Όλοι οι Δήμοι της περιοχής σε συνεργασία με το ιερατείο, τη Νομαρχία, τους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού δημιουργείστε στην περιοχή Μαυροματίου – θεωρώ ότι εκεί είναι ο κατάλληλος χώρος – το πολυθρησκειακό κέντρο προσευχής και λατρείας. Σ’ αυτό να υπάρχουν αρμονικά κατασκευασμένοι, στη βάση αμφιθεατρικού χώρου, χωρίς ανταγωνισμό οι ναοί όλων των θρησκειών. Εκεί να διοργανώνονται λατρευτικές τελετές και να γίνονται μουσικές προσευχές που θα προωθούν την αγάπη, θα εξημερώνουν τα ήθη και θα αμβλύνουν τις θρησκευτικές αντιθέσεις. Θα γεννούν πολιτισμό.


Άλλες δράσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής


1. Με την συνεργασία των τριών Δήμων Πύλης, Μουζακίου και Ιθώμης να κατασκευαστεί γραμμή τραίνου που να συνδέει την Πύλη, το Μουζάκι και το Φανάρι, να διέρχεται μέσα από τα χωριά της περιοχής και χώρους στις περιφέρειες που θα διαμορφωθούν κατάλληλα (τεχνητές λίμνες, πάρκα, παραδοσιακά «κτήματα», βιολογικές καλλιέργειες κλπ) χωρίς μεγάλες παρεμβολές στο περιβάλλον. Η διαδρομή θα είναι διαδρομή αναψυχής, ηρεμίας και παρατήρησης (αναψυκτήριο – παρατηρητήριο). Η επένδυση να γίνει από ιδιωτικό φορέα. Η κίνηση να γίνεται με ήπια μορφής ενέργεια. Η πολιτεία και ο Δήμος θα ενισχύει τα ντόπια και οικολογικά προϊόντα (κίνητρα και υπηρεσία ελέγχου και πιστοποίησης καθαρών προϊόντων).
2. Διαμόρφωση κατάλληλου διαδρόμου για ιππασία που θα αρχίζει από τη Λαζαρίνα, θα διέρχεται από διαμορφωμένο πάρκο λουλουδιών στη Γελάνθη, θα φτάνει στο Μαυρομάτι χωρίς να διαταράσσει το περιβάλλον και θα συνεχίζεται η διαδρομή μέχρι την περιοχή Σπηλιά του Καραϊσκάκη, όπου στο ύψωμα θα υπάρχει οργανωμένο παρατηρητήριο. Εδώ χρειάζονται μέτρα και δράσεις ανάδειξης και προστασίας του αισθητικού δάσους Καραϊσκάκη. Προτείνεται η επένδυση να γίνει σε συνεργασία με το ιπποφορβείο Λαζαρίνας από ιδιωτικό φορέα.
3. Δημιουργία – κατασκευή γρήγορης και άγριας μηχανικής διαδρομής που θα αρχίζει από την Οξιά και θα φέρνει τον επισκέπτη πρώτα σε «εικονική πραγματικότητα», θα είναι μουσείο πανίδας της περιοχής και μετά θα καταλήγει στην περιοχή Δρακότρυπας σε «τρύπα» που θα είναι το μουσείο της εξαφανισμένης πανίδας. Η επένδυση και αυτή να είναι από ιδιώτη με μέτρα όμως που θα προστατεύουν τα οικοσυστήματα της περιοχής (η κίνηση θα γίνετε με ήπιας μορφής ενέργεια, η διαμονή των επισκεπτών στην περιοχή δεν θα γίνετε σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλά σε ξενώνες - κατοικίες στους υπάρχοντες οικισμούς με μέτρο και σύνεση) ώστε το κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής όπως είναι να αποτελεί πόλο έλξης για τον επισκέπτη και να τον εκφορτίζει από τον αστικό τρόπο ζωής του.
Σ’ αυτό το συνέδριο θα κατατεθούν κι άλλες προτάσεις για επιχειρήσεις και ιδιώτες που αν υλοποιηθούν θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.


Αγαπητοί φίλοι,
Το 1965 ο γνωστός γλύπτης Βρέλης από τα Γιάννενα ζήτησε από το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού μου ένα μέρος κάτω από τη κεντρική βρύση για να δημιουργήσει εκεί τα κέρινα ομοιώματα. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι δεν πείστηκαν γι’ αυτό που θα έκανε. Παιχνιδάκια, κουκλάκια, είπαν. Δεν του έδωσαν το χώρο. Μετά ζήτησε χώρο από τα Γιάννενα. Ούτε κι αυτοί του έδωσαν. Πήγε τότε σ’ άλλο χωριό μακριά από τα σπίτια σε «Μαντριά». Εκεί δημιούργησε. Οι χωριανοί μου έχουν μετανιώσει.

Σας ευχαριστώ.

 

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα